szakszervezet@telekom.hu T-Net Szakszervezet: 1223 Budapest, Nagytétényi út 190.

Céljaink nem változtak!

2018. június 15.

A T-Net Szakszervezet tovább dolgozik a munkavállalókért! Célunk a Kollektív Szerződés aláírása!

A T-Net Szakszervezet 2006-ban alakult. Az akkori  Origo és T-Online munkavállalói ültek össze (egy kis sörözőben a Boráros téren) és mertek nagyot álmondni arról, hogy tehetnek a saját jövőjükért. Szakított a hagyományokkal, nem volt vagyona, nem volt korábbi múltja és nem volt évtizedekre bebetonozott vezetősége. 
Hite, felelősségérzete és tenni akarása viszont annál több. És ez nem változott azóta sem. Hiszünk abban, hogy együtt sokat lehet tenni a jövőnkért, hogy közösen fellépve eredményeket érhetünk el. 

2016-ban az akkori kb. 250 fő tagunkkal együtt gondoltunk egy merészet és elhatároztuk, hogy többet akarunk. Azok, akik velünk együtt küzdenek többet érdemelnek! Saját kezünkbe akartuk venni a sorsunkat, és valódi, érdemi érdekképviseleti mukát végezni - legyen nagyobb befolyásunk!
Így célként fogalmaztuk meg a reprezentativitást. El kell érnünk, hogy a Magyar Telekom munkavállalóinak 10%-a legyen tagja a szakszervezetnek. 

2018. januárjában a cél teljesült, a Szakszervezet reprezentatívvá vált. 

Most új célunk van! A Kollektív Szerződés aláírói szeretnénk lenni a Telekomban.

Ezért dolgozunk nap mint nap. Sajnos a jelenlegi törvények és jogszabályok ezt nem teszik lehetővé automatikusan. A Kollektív Szerződést, a jog két fél közötti megállapodásnak tekinti, így ahhoz utólagosan harmadik fél nem csatlakozhat. 

A Kollektív Szerződést a munkáltató és a reprezentatív szakszervezetek kötik meg, ám ha egy szakszervezet utólag éri el a reprezentativitást, azaz a munkáltatónál dolgozó munkavállalók több mint 10%-a tagja lesz, akkor nem ad a jog arra lehetőséget számára, hogy az érvényben lévő megállapodáshoz aláíróként csatlakozzon. Ez akkor is így van, ha az új szakszervezet létszáma meghaladja a szerződést megkötő szakszervezet létszámát. 

Ez diszkriminatív! Ezen túlmenően pedig alkotmányossági alapelveket sért, korlátok közé szorítja az érdekvédelmet, nem ad lehetőséget arra, hogy egy utólagosan létrejövő szervezet valóban védhesse a munkavállalók érdekeit. 

Természetesen e miatt céljaink nem változtak! A cél továbbra is az aláírási jog!

Hogyan lehet ezt elérni, nézzük a tényeket!

Első módja az, hogy a jelenlegi KSZ hatályát veszíti! Ekkor új KSZ-t kell kötni, amelynek akkor már minden reprezentatív szakszervezet aláírója lesz ,így pl. a mi esetünkben mi is. Több éve van hatályban a Telekom Kollektív Szerződése, így ez nem ad nekünk lehetőségeket.

Második lehetőség - valamelyik jelenleg aláíró fél felmondja a jelenlegi Kollektív Szerződést, ezzel hatályát veszíti és a fenti szabályok lépnek életbe. Ez sem járható út.

Harmadik lehetőség - a KSZ-t megkötő szakszervezet elveszíti a reprezentativitását, ebben az esetben is a fentiek lépnek érvénybe hiszen abban a pillanatban a KSZ hatályát veszíti és újat kell kötni. Nem cél az érdekvédelem gyengítése.

Negyedik lehetőség - törvénymódosítási javaslatot nyújtunk be, amelyben úgy módosítjuk a jelenleg érvényes szabályokat, hogy változzon meg a Munka Törvénykönyve. Ez már a mi utunk, meg is tettük a javaslatunkat, eljuttatuk a törvényalkotási bizottságnak. 

Ötödik lehetőség - megkérjük a jelenleg aláíró feleket, hogy járuljanak hozzá ahhoz, hogy szakszervezetünk aláírója lehessen az érvényben lévő már megkötött KSZ-nek.

Ez is járható út és meg is tettük:

A Távközlési Szakszervezet mint az érdekképviseleti oldal aláírója, kérésünket testületi döntésük alapján, elutasították.

A Magyar Telekom nevében a HR vezérigazgató- helyettes válaszolt és kérésünket elutasította. A Telekom, mint aláíró fél, nem járul hozzá ahhoz, hogy a T-Net Szakszervezet a KSZ aláírójává váljon.

A válaszokat tudomásul vesszük, DE a célok nem változnak! Nem adjuk fel!

A T-Net Szakszervezet tovább dolgozik a munkavállalókért! Célunk a Kollektív Szerződés aláírása!

 

Bejelentkezés

Elfelejtett jelszó

Kövess minket!

Bankszámlaszám: 10700347-44101705-51100005
Adószám: 18190474-1-43