szakszervezet@telekom.hu T-Net Szakszervezet: 1223 Budapest, Nagytétényi út 190.

Szervezetünk részt vett az ETUI képzésen

2019. október 17.

AZ Európai Szakszervezeti Intézet oktatási ágazata szervezett szakszervezetek részére vezetői képzést amely egy 9 hónapos képzés, ennek első 5 napos kurzusára Budapesten került sor 2019. október 1 és 5-e között. 15 európai országból, 25 fiatal szakszervezeti vezető alkotta a csapatot, akik jövő nyárig együtt fognak dolgozni és fejlődni.

Szakszervezetünk tagja Szabó József vett részt az eseményen az Ő gondolatait olvashatjátok.

Házigazdaként lehetőségünk volt bemutatni a hazai helyzetet és az esti órákban kicsit körbe kalauzolni a belvárosban külföldi társainkat.
A csapat nagyon dinamikus volt, jó volt megismerkedni a különféle kultúrákból érkező szakszervezeti vezetővel, sokat tanulhattunk egymástól.

Az első nap az ismerkedés, a szabályok és egy közös értékrend kialakításával telt. Utóbbi esetben már heves és konstruktív vitákat folytattunk, előbb kiscsoportos, majd plenáris ülések alkalmával. Felemelő érzés volt az ész érvek vitáiban részt venni és minél több perspektívából megközelíteni egy-egy kérdéskört.

Nyíltan és konstruktívan ütköztettük a véleményeinket, lehetett érezni, hogy mindenki elhivatottan jött a képzésre és célja megteremteni egy olyan légkört, ahol tudunk fejlődni, közösen meghatározott szabályok mentén.

A második képzési napon mélyebben megismerkedhettünk a Szociális Európa programjával, majd az Európai Szakszervezeti Szövetség manifesztójával. Nem csak számunkra, hanem európai társaink számára is sok ismeretlen és megfoghatatlan dolog került elő, valamint kielemeztük, hogy miért is került egymástól ilyen messze a bürokratikusan működő európai vezetés és a munkavállalók. Lemodelleztük, hogy miképp lehetne másképp kommunikálni a két egymástól nyelvezetben és tudásban is távolálló csoport között, hogy erősödjön az információáramlás és a bizalom is.

Számomra nagyon hasznos volt ez a nap, ugyanis két kulcsfontosságú dokumentummal ismerhettem meg és a foglalkozások során jobban megértettem annak az üzenetét a többi országból érkezők hozzászólásai, véleményei alapján.

A harmadik naptól egyre több lehetőségünk volt a vitákra, a problématerületek feltárására, valamint célkeresztbe került Magyarország. Beszámoltunk az elmúlt 30 év történéseiről, nagyban fókuszálva az elmúlt évek munkavállaló-ellenes intézkedéseire, amelyek nagyban sújtották a hazai szakszervezeti mozgalmat is. Sok társunk meglepődött a rendszer működésén és a nehézségeinken. A magyar családpolitika támogatása egyenesen kiverte a biztosítékot.

Mindezek tudatában csoportokban dolgoztunk tovább, különböző témaköröket felölve kérdéseket állítottunk össze a másnap hozzánk látogató SZEF képviselőknek. A kérdés körök az átalakuló munkaerőpiactól kezdve, a klímaváltozáson át, a digitalizációig mindenre kitért.

Ez a nap nekem különösképpen érdekes volt, ugyanis bemutathattuk a mi valóságunkat és kaphattunk inputokat arra vonatkozóan, hogyan látják a külföldiek a mi országunkat.

A negyedik nap Szűcs Viktória és Szatmári Lajos SZEF alelnökök állták a sarat az előre megkomponált kérdésekre és válaszoltak az újabb és újabb kritikákra, javaslatokra. Európai kollégáink szerint van dolgunk bőven és sokat kell tennünk, hogy európai szintre érjünk konföderációs szintű érdekképviseletben. Mind a témák, mind a vita már európai színvonalú volt.

A nap második felében 4 nagy problémakört jelöltünk meg, amivel hosszútávon foglalkozni szeretnénk. Ilyen volt a migráció, oktatás, érdekegyeztető tárgyalások + a társadalmi párbeszéd és az oktatás. Ezen témákon fogunk dolgozni februárig: kutatásokat végzünk és következtetések vonunk le, amiket a legközelebbi találkozás alkalmával osztunk meg társainkkal. Az utolsó nap folytattuk a felkészülést a következő hónapok távmunkájára és előzetes kockázati felméréseket, további szervezési feladatokat végeztünk el a csoportokban. Mindezekről plenáris ülésen is beszámoltunk, ahol nagyobb körben újabb kérdéseket, javaslatokat kaphattunk a minél sikeresebb projekt kivitelezéséhez.

A projektfeladatok kiválasztásánál figyelembe vettem mely az a témakör, amelyet a T-Net életében a leginkább hasznos és így választottam ki az érdekegyeztető tárgyalásokat és a társadalmi párbeszédet. Ebben a témakörben rengeteg lehetőség van, különösképpen azt figyelembe véve, hogy 6 ország tapasztalata kerül megosztásra a csoportunkban.

Az intenzív napok alatt rengeteg új információt, látásmódot ismerhettünk meg, valamint jó nagy adag motivációt kaptunk a mindennapi érdekvédelemhez.

Nagyon jó kezdetet jelentett számomra ez az első hét, sok infót kaptam, sok tapasztalatot cseréltünk a többi ország küldöttjeivel és felkészültünk az első köztes időszakra, amelyben a projekt munka keretében fogunk dolgozni. Nektek is javaslom a részvételt ezen a képzésen.

Szabó József

Bejelentkezés

Elfelejtett jelszó

Kövess minket!

T-Net Szakszervezet
2019 © Minden jog fenntartva.
Bankszámlaszám: 10700347-44101705-51100005
Adószám: 18190474-1-43